Stołówka

PROGRAM VITAMENU

 

3
Zespół Szkół w Kołbaczu przystąpił do realizacji Programu żywieniowego VitaMenu.

Jest to program, który oferuje szkołom i przedszkolom Karty Dań z jadłospisami do przyrządzenia dań bez dodatku sztucznych konserwantów. Celem Programu VitaMenu jest zwiększenie dostępności potraw sprzyjających zachowaniu zdrowia, edukacja żywieniowa poprzez codzienne spożywanie posiłków zgodnych z wytycznymi programu, a także profilaktyka chorób i dolegliwości dietozależnych.

Realizacja programu wiąże się ze zmianą posiłków w szkole – pojawią się nowe dania, a te, które już znamy, będą przygotowywane wg receptur programu, a więc bez sztucznych dodatków. Posiłki przygotowane wg receptur Programu VitaMenu są tak zbilansowane, by zapewniały odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych oraz energię dla wszystkich grup wiekowych dzieci i młodzieży w Zespole Szkół w Kołbaczu. Oznacza to, że przedszkolaki, młodzież szkolna i gimnazjalna będą spożywały posiłki przyrządzone wg odpowiednio dla nich opracowanych receptur.

Wszystkim życzymy Smacznego!

 

Program żywieniowy VitaMenu
Posiłki bez sztucznych dodatków i konserwantów

VitaMenu to program żywieniowy adresowany do dzieci w wieku przedszkolnym oraz do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych, który Zespół Szkół w Kołbaczu realizuje od grudnia br. Realizacja programu oznacza w praktyce zmianę przedszkolnego i szkolnego menu na dania z certyfikatem Programu VitaMenu.

CO DOBREGO OFERUJE NAM PROGRAM VITAMENU?

Dania przyrządzone wg receptur z Karty Dań VitaMenu są prawidłowo zbilansowane, to znaczy uwzględniają zapotrzebowanie na energię dzieci w wieku przedszkolnym (1400 kcal) i szkolnym (2025 kcal) i zawierają odpowiednią zawartość węglowodanów przyswajalnych, białka, tłuszczu (dominują jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika, składników mineralnych i witamin.
Poza tym mają ograniczony udział sodu niż tradycyjne posiłki (dzięki wykorzystaniu soli jodowanej o obniżonej o 30% zawartości sodu w porównaniu z solą kuchenną) oraz ograniczoną ilość cukru w porównaniu ze zwyczajowymi jadłospisami realizowanymi w placówkach wychowawczo – oświatowych. Co ważne, dania uwzględniają zalecaną porcję warzyw i/lub owoców.

Program oferuje jadłospisy na dania pozbawione sztucznych dodatków, a zatem posiłki spożywane przez dzieci w naszej placówce nie zawierają dodatku:
• syropu glukozowego, syropu glukozowo - fruktozowego i sztucznych substancji słodzących,
• tłuszczów częściowo utwardzonych (np. margaryny miękkie, margaryny twarde, tłuszcze piekarnicze),
• Mięsa Odkostnionego Mechanicznie,
• glutaminianu sodu,
• chemicznych konserwantów,
• barwników syntetycznych,
• aromatów syntetycznych i identycznych z naturalnymi,
• ekstraktów drożdżowych i hydrolizatów sojowych.

Bazą surowcową do tworzenia receptur są produkty zbożowe nieprzetworzone (np. płatki owsiane, płatki żytnie, zarodki pszenne, makarony, kasze), nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca), mięsa, w których zawartość tłuszczu nie przekracza 15%, a w ograniczonych ilościach mięso o zawartości tłuszczu do 20%, świeże lub mrożone ryby chude oraz tłuste, nabiał, jaja, świeże, mrożone, suszone warzywa i owoce, ziemniaki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło min. 82% tłuszczu, śmietana max. 12% tłuszczu (w ograniczonych ilościach)‏, orzechy, migdały, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, itp. Dzięki stosowaniu wyłącznie naturalnych dodatków smakowych – mieszanek naturalnych ziół przyprawowych, dania z certyfikatem Programu VitaMenu są wzbogacone naturalnymi przeciwutleniaczami, wapniem i błonnikiem.

DLACZEGO ZDECYDOWALIŚMY SIĘ NA WPROWADZENIE TAKIEJ ZMIANY W NASZEJ OFERCIE ŻYWIENIOWEJ?

Chcemy, by nasi wychowankowie zdrowo się odżywiali, a przedszkole i szkoła to miejsca, w których dzieci i młodzież spędzają większą część dnia. Tutaj też spożywają posiłki. Organizm dziecka ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, jak osoby dorosłe, dlatego chcemy, by posiłki spożywane przez dzieci i młodzież w naszej placówce były przygotowane specjalnie dla nich. Jesteśmy przekonani, że pozytywne nawyki utrwalone w wieku szkolnym i przedszkolnym, będą kształtowały dorosłe wybory żywieniowe naszych wychowanków.
Wierzymy, że realizując Program Vitamenu, stwarzamy naszym dzieciom możliwość spożywania zdrowych i smacznych posiłków i pokazujemy, co dobrego oferuje im prawidłowe odżywianie już w młodym wieku. Liczymy, że prozdrowotne menu wpłynie na profilaktykę chorób dietozależnych, które coraz częściej dotykają już małe dzieci.

NORMY, REKOMENDACJE

Receptury zawarte w Karcie Dań Programu VitaMenu są zgodne z normami dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym wskazanymi w „Normach żywienia człowieka" z 2012 roku, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Jadłospisy dekadowe Programu VitaMenu dla szkół i przedszkoli otrzymały również pozytywną opinię Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu.

PROGRAM VITAMENU W PRAKTYCE

Przystępując do realizacji Programu VitaMenu, osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci w Zespole Szkół w Kołabaczu przeszły specjalistyczne szkolenia teoretyczne i praktyczne przeprowadzone przez specjalistów Programu VitaMenu (technolodzy żywności i żywienia, dietetycy, specjaliści żywienia człowieka). Szkolenie obejmowało wytyczne programu, zasady racjonalnego żywienia, umiejętność czytania etykiet, zasady prawidłowego komponowania jadłospisów dekadowych i było zakończone testem wiedzy. Po szkoleniu nasza placówka otrzymała certyfikat Programu VitaMenu oraz Karty Dań VitaMenu. Zawierają one receptury na posiłki dla dzieci w odpowiednich grupach wiekowych. Placówka jest zobligowana do przestrzegania wytycznych Programu VitaMenu, co oznacza również zgodę na przeprowadzanie przez organizatora programu cyklicznych audytów i kontroli.

NA ZAKOŃCZENIE...

Liczymy, że wprowadzenie do stołówki Zespołu Szkół w Kołbaczu nowych dań opartych o prozdrowotne receptury, pozytywnie wpłynie na kształtowanie nawyków żywieniowych nie tylko dzieci, ale całej rodziny, w codziennym życiu. Wierzymy, że zdrowe, zbilansowane posiłki oferowane w ramach Programu VitaMenu zapewnią dzieciom i młodzieży energię i chęć zarówno do nauki, jak i do zabawy, pobudzą ich ciekawość i sprawią, że będą pełne energii i radości!

 

 

 

Intendent: pani Ewa Rabenda

Godziny wydawania posiłków w stołówce zaplanowane są na dwóch przerwach:

1. w godz. 11.20 - 11.40 - dla klas I - V szkoły podstawowej;

2. w godz. 12.25 - 12.45 - dla VI klas szkoły podstawowej oraz I -III gimnazjum


Ceny za posiłki są następujące:

- przedszkole (wyżywienie całodzienne) -  koszt  5,50 zł

- dzieci klas „0''- koszt  2,80 zł

- dzieci szkolne (obiad) - koszt 3,80 zł

- pracownicy (obiad) - koszt  5 zł


Nasze atuty:

Zespół Szkół w Kołbaczu zapewnia uczniom możliwość spożycia  dwóch ciepłych  posiłków podczas pobytu w szkole . Z żywieniem zbiorowym łączy się nierozerwalnie bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Posiłki i napoje oferowane uczniom w szkole  są świeżo przygotowywane, odpowiadają wymaganiom jakościowym i mają wartość odżywczą, w tym energetyczną, dostosowaną do wieku  dzieci przedszkolnych jak i uczniów. Menu  z góry jest  układane na dziesięć dni (czasami może ulec zmianie).